Thuiswerken vanwege Corona, hoe gaat het ons af?

Werk zoveel mogelijk thuis is het dringende advies. Daar houden wij ons dan ook netjes aan. Voor onszelf en om verdere verspreiding van het Corona-virus tegen te gaan. In ons vorige blog gaven we wat tips om je te helpen ook thuis effectief bezig te zijn. Maar hoe gaat het ons af? We delen onze ervaring, misschien haal je er wat inspiratie uit.

3 min leestijd

thuiswerken bureau

Digitale communicatie

We merken dat we allemaal baat hebben bij de dagelijkse stand-up en stand-down die wij via Zoom houden. Hierin bespreken we met elkaar wat er die dag op de planning staat, waar iedereen mee aan de slag gaat en waar je hulp bij nodig hebt. Voor ons werkt dit fijn. Aan het einde van de dag doen we een stand-down om de dag door te nemen. Dit houden we erin, ook na de Corona-crisis.

In deze tijd ervaren we hoe effectief het hebben van chat apps echt kan zijn. Het gevaar van thuis werken is de minder snelle communicatie tussen collega’s, maar chat is daarvoor een goede oplossing. Wij gebruiken Slack en hebben hierin verschillende groepen aangemaakt, om het overzicht te houden. Via Slack kun je ook (video)bellen.

Beginnen aan een nieuwe baan tijdens de Corona-crisis

Het thuiswerken is natuurlijk voor ons allemaal wennen. Maar helemaal voor ons nieuwe collega Ruby die tijdens de Corona-crisis vanuit huis aan zijn nieuwe baan als projectmanager is begonnen.

Ruby: Het is totaal anders dan rondlopen op kantoor. Je wilt graag kennis maken met iedereen en snel vragen stellen. Dat gebeurt nu via de daily stand-ups en stand-downs. ZOOM is voor mij ook nieuw. Wel bijzonder handig. Je moet wat protocollen met elkaar afspreken zoals je eigen mic op mute als er te veel achtergrondnoise bij je is of zoals vandaag afspreken dat als je om de beurt in de stand-up je verhaal doet, dat je dat op alfabetische volgorde van voornaam doet. Dat zou je in real-life waarschijnlijk anders doen. Dat zijn kleine dingetjes. Grootste uitdaging voor mij thuis in deze Corona-tijd is dat er vier kinderen rondlopen in de leeftijd 10-16 die niet naar school kunnen. Ieder met totaal verschillende schoolsituaties. De een krijgt veel online lessen met veel zendgedrag  vanuit de leraar. De ander vooral veel thuisopdrachten. Maar het vergt als ouder vrij veel organisatie-inspanning om iedereen bezig te houden op verantwoorde wijze. Je eigen werkplek zonder kinderen om je heen is natuurlijk het beste. Dat lukt voor een paar uur zeker. Even goed afstemmen met hun moeder, die natuurlijk ook thuis werkt. We spreken tijdsblokken af wanneer iemand zich terug kan trekken. Met name als er calls gedaan moeten worden.

Het blijft behelpen, ik mis de daadwerkelijke contacten wel. Zeker niet optimaal dus, maar omdat iedereen in hetzelfde schuitje zit en YPA dit gezamenlijk al op een hele goede manier doet is het zeker te doen. Ik kijk uit naar een echte ontmoeting met mijn collega’s… in juli?

thuiswerken digitaal

Thuiswerken als stagiair

Voor onze stagiaire Fleur is het ook even wennen. Fleur: Als stagiair is het toch wel anders om thuis te werken in verband met het Corona-virus. Je loopt namelijk stage om erachter te komen hoe het is om bij een bedrijf te werken en natuurlijk om de opdracht uit te voeren. Toen ik begon met mijn stage heb ik een planning gemaakt van de komende maanden en gelukkig kan ik nog steeds mijn planning volgen. Het samen brainstormen en af en toe een vraag stellen gaat minder snel. Gelukkig hebben we op een dag 2 keer contact met het gehele team, misschien spreken we elkaar wel meer dan normaal.

thuiswerken

Hou de gezelligheid erin

Ondanks alles doen we ons best om de sfeer binnen het team goed te houden. Afgelopen donderdag hebben wij gezamenlijk gesport door middel van video bellen en een online training. Zo hadden we even afleiding, waren we even actief bezig en hebben we weer even gelachen met z’n allen. Om de spierpijn van de volgende dag niet te vergeten.

Op vrijdagen hebben we een fictieve vrijmibo, allemaal een borrel erbij en gezellig met elkaar kletsen. Even over wat anders dan werk. Normaal doen we dat ook tijdens de gezamenlijke lunch of een echte vrijmibo, dat valt nu natuurlijk weg. Goed om dit toch te blijven doen, ook deze houden we er voorlopig in.

zoom meeting thuiswerken

Conclusie

De situatie begint steeds meer als normaal te voelen en we proberen zoveel mogelijk het ritme aan te houden dat we gewend zijn. Het zal straks ook wel weer wennen worden om naar kantoor te gaan. Al weten we nog niet wanneer dat weer zo zal zijn.

Wil je meer weten?

Kiki helpt je graag verder. Social kanalen kennen voor Kiki geen geheimen. Ze bedenkt, maakt en plaatst content op social kanalen en zorgt dat de content op onze eigen website up-to-date is.

085 060 9386 kiki@yourpersonalagency.nl