Magento 1 stopt met support, wat betekent dat voor jouw webshop?

In september 2018 maakte Magento (tegenwoordig onderdeel van Adobe) bekend per 1 juni 2020 definitief te gaan stoppen met de support van Magento 1.9 en ouder. Nu deze datum steeds dichterbij komt is het goed om eens na te denken wat voor effect dit op jouw webshop kan hebben. Lees hier wat de risico's zijn als je niks onderneemt.

3 min leestijd

magento 1 stopt

Vanaf 1 juni 2020 zal de ondersteuning voor Magento 1 dus voorgoed komen te vervallen. Het komt er op neer dat er vanaf dat moment geen beveiligingsupdates meer worden uitgevoerd en dat de support weg valt. Is het gebruik van Magento 1 dan nog wel een verantwoorde en veilige keuze? Tijd om eens over de risico’s na te denken.

Een korte introductie

Magento is een open source webshop software, ook wel een Content Management System genoemd. Hiermee kun je je webwinkel opbouwen en beheren. Magento is bedoeld voor de grotere jongens onder de webshops, het is namelijk een vrij uitgebreid CMS. De eerste versie van Magento 1 kwam in 2007 uit en groeide uit tot een waar begrip binnen de e-commerce. Magento staat voornamelijk bekend om z’n stabiliteit, conversie techniek en SEO optimalisatie mogelijkheden.

Het plaform is verouderd

De reden waarom de ondersteuning voor Magento 1 gaat stoppen is omdat het platform aan het verouderen is. Hierdoor zijn de technieken die er achter zitten niet altijd even efficiënt meer, deze worden ook al enige tijd niet meer vernieuwd. Doordat de basis zwaar en verouderd is wordt de snelheid van je webshop steeds wat trager. Dit was voor Magento ook een van de voornaamste redenen om Magento 2 op de markt te brengen. Dit is een volledig nieuw platform en dus niet te verwarren met een update van Magento 1.9.

De risico’s als je niks veranderd aan je shop

Indien je besluit Magento 1 (tijdelijk) te blijven gebruiken kun je rekening houden met de volgende risico’s:

  • De ondersteuning komt volledig te vervallen
  • Geen beveiligingsupdates meer voor Magento 1.9 en ouder
  • Hackers zullen hun best doen om lekken te vinden.
    Hierbij kun je denken aan het stelen van persoonsgegevens zoals creditcardgegevens maar ook de gegevens van jouw webshop kunnen in gevaar komen.

Waarom achter de feiten aanlopen terwijl je dit ook kunt voorkomen?

AVG wet

Sinds mei 2018 is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van toepassing. Dit houdt in dat in de Europese Unie dezelfde privacywet geldt wat bijdraagt aan de bescherming van persoonsgegevens. Als er data lekt van jouw webshop moet je kunnen aantonen welke acties je hebt ondernomen en moet je hier binnen 72 uur een melding van maken aan de Autoriteit Persoonsgegevens. De boetes kunnen namelijk flink oplopen en dit wil je écht niet. Nog een reden om geen risico te gaan lopen.

Hoe nu verder?

Met het einde van Magento 1 in zicht is het noodzakelijk om mogelijke oplossingen te overwegen. Magento 2 lijkt dan het meest voor de hand te liggen, maar daarbij heb je al snel het idee dat je een nieuwe website moet ontwikkelen in plaats van een migratie. Daarbij is ook de vraag of Magento 2 ook echte de beste oplossing is voor jouw webshop? Maak je wel echt gebruik van alles wat het kan of zijn er misschien betere / goedkopere oplossingen? De alternatieven hebben we al eens eerder in kaart gebracht, daarover lees je hier meer. Begin in ieder geval met je te verdiepen in de mogelijke oplossingen, de tijd tikt…

Wil je meer weten?

Yarno helpt je graag verder. Yarno is "the big boss". Met zijn vlotte babbel en recht voor z’n raap benadering weet hij te prikkelen en brengt hij nieuwe inzichten. Warm, hartelijk, in voor een geintje en ondertussen kneiterdeskundig.

085 060 9386 yarno@yourpersonalagency.nl