Development stage bij YPA: Aref Akminasi aan het woord

Groeien op het gebied van Front-end Development en kennis opdoen bij een topnotch agency, lees in mijn blog hoe heb ik dat gedaan!

6 min leestijd

Aref presentation

Stel jezelf even voor

Mijn naam is Aref Akminasi, ik ben 22 jaar oud. Ik volg de studie Communication & Multimedia design op de Haagse hogeschool en zit nu in mijn 3e studiejaar.

Mijn focus tijdens mijn stageperiode was, om de kennis die ik heb opgedaan tijdens mijn opleiding de afgelopen twee jaar, toe te passen in het bedrijfsleven. In dit artikel is te lezen welke activiteiten ik heb uitgevoerd tijdens mijn stageperiode. 

 

Waarom heb je gekozen om bij YPA stage te lopen?

In mijn 2e studiejaar heb ik een gastcollege gevolgd van YPA. Het college werd gegeven door Yarno en Marc. Tijdens het college hebben zij uitgelegd hoe YPA te werk gaat en hoe hun werkproces precies verloopt. Er werd uitgelegd over de werkzaamheden die zij uitvoeren en hoe zij tewerk gaan met klanten. Dit gastcollege vond ik toen super interessant en is mij bijgebleven. Toen ik op zoek was naar een stageplek moest ik meteen aan YPA denken. Ik heb YPA benadert aan het einde van mijn 2e studiejaar en zo ben ik op mijn stageplek beland!

“That is what learning is. You suddenly understand something you’ve understood all your life, but in a new way.”

Hoe is het om bij een Agency te werken en is het wat je ervan had verwacht?

Een van mijn verwachtingen van het werken bij een agency, waren de drukke werktijden. Op school heb ik ongeveer 15 uur les per week, maar tijdens mijn stage was dit 40 uur per week. Het tempo bij YPA is ook veel hoger. Het verschil tussen een Agency en de schoolomgeving is goed zichtbaar.

De grootste uitdaging vond ik het switchen tussen verschillende programmeertalen elke week. De groep klanten waar YPA voor werkt is namelijk erg divers. Wat ik erg fijn vond is dat je bij een Agency meer contact met de klant. Tijdens een actieve sprint worden er dagelijks stand-up sessies georganiseerd. Gedurende de week heb je vaak contact met de klant en aan het einde een demo als het project is afgerond. Op school heb je niet de mogelijkheid om meteen een vraag stellen aan de docent, omdat dit buiten de lestijden valt. Bij een agency gaat dit wat makkelijker en dat vind ik erg fijn.

 

Waar heb jij je mee bezig gehouden tijdens je stage?

Mijn functie als development stagiair was divers. Ik heb ervoor gekozen om een meeloop stage te doen bij YPA. Ik geloof dat dit het beste leereffect heeft gebracht, doordat ik met klant projecten mee kon draaien en overal aan mee te werkte. Ik had in elke nieuwe sprint een opdracht, daarom verveelde ik me nooit. Om binnen CMD-vakgebied te blijven heb ik samen met mijn stagebegeleider besproken om te werken met development(front-end) team en het designteam.

aref_dvc

Welk project vond je het leukste om aan te werken bij YPA?

Het leukste project waar ik aan gewerkt heb was voor ‘Dokkumer Vlaggen Centrale’ (verder DVC). Aan het begin van de stageperiode vroeg DVC ons om het ontwerpprogramma voor de vlaggen die zij verkopen te verbeteren. Zij verkopen voornamelijk vooraf gedrukte vlaggen in grote oplagen. Bijvoorbeeld: Internationale vlaggen, provincievlaggen en gemeentevlaggen. Ze hebben daarnaast ook een aparte ontwerp module waar de klanten hun eigen vlag kunnen ontwerpen, die ontwerp module wordt op dit moment door een derde partij aangestuurd.

DVC kreeg vaak de reactie vanuit de gebruikers dat de design module niet lekker werkt, waardoor de gebruikers hun doelen niet konden bereiken. Ik werd gevraagd om een onderzoek te doen naar de verbeteringen die gewenst zijn ten opzichte van de huidige module voor dit project. In totaal heb ik aan dit onderzoek 3 weken gewerkt. 

De grootste taak die dit project inhield was een usability test afnemen. Ik heb zelf een plan gemaakt hoe ik ben ging testen en heb een takenlijst opgesteld die de testers mochten uitvoeren. Ik heb eerst op kantoor met meerdere experts getest, daarna ben ik naar de locatie van DVC gegaan samen met mijn stagebegeleider om daar met paar medewerkers de usability test af te nemen. Ik vond het testen met de medewerkers van DVC zeer belangrijk, aangezien dat zij veel kennis hebben van vlaggen en de vlaggen markt. Ik vond het spannend om de usability tests af te nemen op locatie, aangezien ik dit voor de eerste keer fysiek deed, maar ik ben wel trots op mijzelf, omdat ik hierdoor veel ervaring heb opgebouwd. Mijn stagebegeleider en andere collega’s van YPA waren erg blij met mijn aanpak en de resultaten.

Wat is jouw leukste herinnering aan je stage periode?

Tijdens week 10 van mijn stage was er een feestje georganiseerd. Er was een limousine gehuurd, van binnen was dit heel erg groot, iedereen kon makkelijk instappen. De limousine bracht ons naar het midden van Haarlem, waarna wij in een boot mochten varen op het Spaarne voor ongeveer 1,5 uur. Wij hebben op de boot avond gegeten en daarna waren we weer terug naar kantoor gegaan met de limousine. Ik dacht dat het feestje voorbij was, maar er blijkt nog meer te zijn. Er was een silent disco geregeld en iedereen kreeg een headphone waarmee je muziek kon luisteren en dansen. Ik vond dit een hele leuke ervaring en daardoor mijn leukste herinneringen van mijn stage periode!

Welke learnings neem je mee voor in de toekomst?

Ik ben gegroeid in mijn communicatie. Voorheen werkte is vooral alleen projecten en gaf ik weinig aan hoever ik was in het proces. Dit vonden andere collega’s soms vervelend, omdat zij afhankelijk waren van mijn werk. Dit heb ik meerdere keren besproken en met de loop van de tijd zagen de teamleden veel verbetering. 

Wat ik nog beter moet doen voor de toekomst is niet te zwart wit denken bij het nemen van een beslissing in mijn eentje. Het zou goed zijn om van tevoren de voor en tegenargumenten te bedenken waarom een besluit handig/niet handig is met betrekking tot een project. Deze werkwijze vind ik belangrijk om een duidelijke beeld van de werkelijkheid te hebben.

 

Waar zie jij jezelf over 5 jaar?

Mijn droom is om in de toekomst een lead-developer te zijn, met de rol om anderen te begeleiden en zelf een plan te kunnen stellen voor het hele team over onze projecten. Ik heb nog geen droombedrijf waar ik wil gaan werken, maar ik vind een werksfeer altijd het belangrijkste net als bij YPA. De zorg en waardering die ik vanuit mijn collega’s heb gekregen gaf mij veel motivatie en energie om mijn werk af te ronden.

Wil je meer weten?

Yarno helpt je graag verder. Yarno is "the big boss". Met zijn vlotte babbel en recht voor z’n raap benadering weet hij te prikkelen en brengt hij nieuwe inzichten. Warm, hartelijk, in voor een geintje en ondertussen kneiterdeskundig.

085 060 9386 [email protected]
Wil je meer lezen over dit onderwerp? Check deze andere blogposts: