Magento 1 stopt, wat nu?

Wanneer ik op een feestje sta te praten met de eigenaar van een webshop, of een collega ondernemer spreek tijdens een netwerkbijeenkomst, krijg ik vaak de vraag: "Wat moet ik met mijn webshop nu Magento 1 stopt?" of "Wat is een mooi alternatief voor Magento?".

3 min leestijd

magento 1 stopt

Deze vragen houden webshop eigenaren bezig. Je hoeft niet perse te migreren naar Magento 2, maar welke opties heb je dan? Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor alternatieven zoals Shopify, WordPress of andere frameworks en pakketten. Wij hebben ervaring met deze verschillende frameworks en pakketten en kijken per webshop wat de beste aanpak is. Zoals beschreven in onze post over Headless platformen, zijn er een aantal vragen die je jezelf kunt stellen om te kijken welke aanpak, framework en/of pakket er bij jouw onderneming past.

 

Als e-commerce bedrijf wil je niet bezig zijn met techniek, maar met je bedrijf.

Toch moet je een keuze maken op het gebied van techniek aangezien Magento 1 in 2020 echt stopt. Maar wat gaat er in 2020  gebeuren met Magento? Adobe heeft Magento overgenomen en we weten allemaal dat het in de cloud komt. Maar hoe zit het met het licentiemodel en de life-cycle van de applicatie? Sinds 2.3 zijn er veel mooie updates en verbeteringen in Magento, maar is het nog steeds de beste oplossing voor jouw webshop?

“Kunnen jullie een migratie doen van Magento 1 naar Magento 2?”

Dat kunnen we zeker. We kijken wel eerst of dit de juiste oplossing is. Misschien is het niet rendabel om hiervoor te kiezen. Onze klant DVC (Dokkumer Vlaggen Centrale) kwam met dezelfde vraag, alleen kwamen we tijdens gesprekken en een Kickstart Workshop erachter dat Magento 2 niet de oplossing is, maar in plaats daarvan een headless oplossing. Deze headless oplossing zorgt ervoor dat DVC de visie van meerdere webshops in verschillende landen sneller kan realiseren zonder hele grote investeringen te doen en met geoptimaliseerde interne processen.

Is headless dé oplossing voor alle webshops? Voor heel veel shops denken wij van wel, maar niet voor iedereen. Gelukkig zijn er ook andere opties die ik hieronder zal beschrijven.

 

Wat zijn mogelijke oplossingen?

WooCommerce

WooCommerce is een flexibele, OpenSource e-commerce-oplossing gebaseerd op WordPress. Het is makkelijk in gebruik en er zijn veel plugins beschikbaar die het verzenden van je producten bijvoorbeeld makkelijk maakt of het toevoegen van betaalopties.

Shopify

Shopify biedt webwinkelsoftware aan als een service (SaaS-oplossing). Als gebruiker kun je kiezen uit standaard templates. Een nadeel is dat hoe meer flexibiliteit je wilt, hoe meer kosten het per maand met zich meebrengt.

Lightspeed Ecommerce

Lightspeed biedt een compleet e-commerce platform voor de MKB branche, zowel beginnende als gevorderde webshophouders kunnen eenvoudig starten met een webwinkel ‘in the cloud’. Door de template-engine te gebruiken in combinatie met de API, kun je deze oplossing ook geschikt maken voor webshops die net iets meer willen.

 

Mooie opties, maar wat nu?

Voor een leek kan het lastig zijn om te kiezen uit bovenstaande aanbieders. Wat vooral belangrijk is dat je er prettig in kunt werken en of het aansluit op jouw wensen. Misschien lijkt iets in eerste instantie een goede oplossing, tot je ziet wat het je onderaan de streep gaat kosten als je het passend voor jouw onderneming wilt maken.

Bedenk dus vooraf goed wát je wilt. Het meest uitgebreide platform met doorgroeimogelijkheden klinkt misschien aantrekkelijk, maar is in de meeste gevallen echt niet realistisch. Dus onthoud goed: niet alle mogelijkheden zijn relevant voor jouw webshop.

Waar je in ieder geval rekening mee kunt houden is hoeveel omzet je webshop heeft. Per oplossing is er namelijk een maximum, denk hierbij aan:

  • Magento: 5+ miljoen
  • WordPress WooCommerce: 2 miljoen
  • Shopify: Onbekend
  • Headless: 20+ miljoen

 

Hoeveel kost het om zoiets te maken?

Er zit natuurlijk een groot verschil tussen een standaard SaaS oplossing en een custom gemaakt systeem. De kosten zijn globaal genomen per systeem ongeveer als volgt:

  • Standaard Saas: < € 5000 euro
  • WordPress WooCommerce: € 10.000 – € 20.000 euro
  • Magento 1: € 25.000 – € 50.000 euro
  • Magento 2: € 50.000 – € 100.000 euro
  • Headless: vanaf € 70.000 euro

Wil je meer weten?

Yarno helpt je graag verder. Yarno is "the big boss". Met zijn vlotte babbel en recht voor z’n raap benadering weet hij te prikkelen en brengt hij nieuwe inzichten. Warm, hartelijk, in voor een geintje en ondertussen kneiterdeskundig.

085 060 9386 yarno@yourpersonalagency.nl